07. september 2024
Facebook
utorok, 05 jún 2018 23:00

Foto: Za reformu volieb protestovali tisíce ľudí, prezident Mnangagwa prisľúbil spravodlivosť

Written by 
Rate this item
(0 votes)

HARARE 5. júna (WebNoviny.sk) - Tisíce opozičných podporovateľov sa v utorok stretli v hlavnom meste Zimbabwe, kde žiadali reformy volebného systému. V krajine sa budú konať 30. júla voľby. Prezident Emmerson Mnangagwa vyhlásil, že voľby budú slobodné a spravodlivé, pričom pozval aj zahraničných pozorovateľov. Práve tento krok predstavuje veľkú zmenu, keďže bývalý prezident Robert Mugabe predtým povolil účasť len vybraným pozorovateľom z niektorých afrických krajín a organizácií. Odporúčame:
Hamas sa vraj dohodol na prímerí, Izrael to však zatiaľ nepotvrdil Nelson Chamisa, líder Hnutia za demokratickú zmenu, povedal, že opozícia nepripustí, aby sa konali voľby, ak hlasovanie nebude slobodné a spravodlivé. "Celý proces zastavíme, ak nebudú akceptovať naše podmienky. V prípade nutnosti sme pripravení urobiť čokoľvek," vyhlásil pred davom, na ktorý dohliadala polícia. Opozícia žiada okrem iného ukončenie zasahovania armády do volebnej komisie, čo však samotná komisia odmieta s tým, že len 15 percent jej členov sú bývalí pracovníci z radov bezpečnostných zložiek. Protestujúci chcú tiež ukončiť údajnú predpojatosť štátnych médií, žiadajú kontrolu zoznamov oprávnených voličov a transparentnosť v súvislosti s tlačením hlasovacích lístkov. Utorková demonštrácia bola najväčšia, akú Harare zažilo od minuloročného novembra.

Viac k témam: Emmerson Mnangagwa, protesty, Zimbabwe
Zdroj: Webnoviny.sk - Foto: Za reformu volieb protestovali tisíce ľudí, prezident Mnangagwa prisľúbil spravodlivosť © SITA Všetky práva vyhradené.

Read 180 times

Media

NULL

Image Gallery

NULL

Reklama

Anketa

Rozmýšľali ste o premiestnení Vašej firmy do daňového raja?

áno, už som tak urobil - 14.3%
áno pripravujem sa na to - 35.7%
nie nerozmýšľal som - 35.7%
nie nerozmýšľal som a ani tak neurobím - 14.3%
The voting for this poll has ended on: september 9, 2013

Partneri projektu

judikaty sita

Ekonomický portál financnik.sk Vám prináša

ginal robinson banner